Light at the End of the Tunnel

Date Made: 
2004
Location: 
Andover, Hampshire
Materials and Size: 
LED Lights, Steel, 8m x 2m x 150mm
Commissioner: 
Test Valley Council

This dark but well used underpass in Andover was transformed by using light and colour. Over a period of two months, the artist worked with groups from a nearby estate to develop ideas and promote local ownership of the regeneration project.

During the workshops, they made large models of the underpass from card, lighting them and creating patterns and effects with different lights. A design was created in response to a map of the estate area where the participants lived - being made up of streets, warrens and cul–de-sacs - and abstracted to form the final piece of work.

LED lights were programmed to create a ten-minute sequence of lighting effects, progressing from slow changing colours to a faster movement of light. This created an intensity and depth of coloured light within the underpass environment, exploring the atmospheric qualities created by shifting movements of light and colour. The work provided pedestrians with a more interesting, enjoyable and safer experience when using the walkway.

Light at the End of the Tunnel
Light at the End of the Tunnel
Light at the End of the Tunnel
Light at the End of the Tunnel
Light at the End of the Tunnel
Light at the End of the Tunnel

web design by Twisted Logic